Ramazanda İlk Haftaya Dikkat!

Beslenme ve Diyet
8050

Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk durumundan sonra  tek öğün yapılarak düzensiz ve sağlıksız  beslenme alışkanlıkları ile kilo artışı, ve bazı sağlık problemleri de beraberinde gelmektedir.  Mutlaka sahur  yapılmalıdır. İftar ile sahur arasına 2 ara öğün eklenmelidir. İftar ve sahur arasında az ve sık beslenme oruç tutulan süreçte kan şekeri dengelenmek için ideal beslenme şeklidir. Sahurda   tokluk süresini uzatıp iştah kontrolünü sağlayarak  kan şekerini dengede tutacak besinler seçilmelidir. Sahurda proteinli ve lifli besinler tokluk süresini uzatarak besinlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlar. Özellikle süt ve süt ürünleri gurubundan süt, yoğurt, ayran  tok tutan besin grubudur. Sahurda tokluk süresini uzatan diğer bir besin gurubu da kurubaklagillerdir. Özellikle  kuru fasulye, nohut, mercimek  tüketmes gün içersinde acıkmayı geciktirecektir. Yine bulgur da tok tutan  tercih edilebilecek  besinimizdir.  Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, süt  gurubundan oluşan kahvaltı  veya zeytin yağlı sebze yemeği yanında bulgur pilavı ve yoğurt salata ile birklikte tüketilebilir. 

İftarda su, kuru kayısı,  zeytin veya  hurma  ile başlanabilir. Başlangıç olarak çorba tercih edilip 10-15 dk hazımsızlık problemlerinin önüne geçmek için ara verilmelidir.  Sonra ızgara et, tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata tüketilebilir. Tatlı tercihi şerbetli tatlılardan yana değil sütlü tatlılardan yana kullanılmalıdır. Su tüketimine  de ramazan ayı boyunca dikkat edilmelidir. İftar ile sahur arasında 2,5-3 litre su  zaman dilimine bölünerek içilmelidir.